sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Isä sukat saa ja tyttö lakin saa ja...

Onpa tuottelias olo, kun eilen valmistui kaksi neuletyötä ja tänään vielä yksi lisää.

Ensinnä tällaiset ihan perussukat miehelle... nämä aloitin jo keväällä mutta työ hukkui välillä jonnekin ja löysin sen vasta vähän aikaa sitten uudelleen. Tummansinistä purku-Nallea ja jotain vähän ohuempaa "kuvioraitalankaa".Toisena lämmin talvilakki esikoiselle.Tätä aloin tekemään Suuri Käsityölehden numerossa 9/2008 olevalla kukkapipon ohjeella, mutta siinä ohjeessa oli jotain häikkää, ja jouduin lopulta laskemaan silmukkamäärät ja kavennukset itse. Lopputulos on siitä huolimatta tai juuri siksi ihan onnistunut. :)

Lakki on kaksinkertainen. Päällinen on koolattua 7xveljestä ja vuori luomumerinoa, jota tilasin ihan tätä varten Muksuaitasta. Esikoinen on herkkä villan pistelylle, joten muusta villasta kuin merinosta en uskaltanut myssyä yrittää. Lakin sisäpuolesta tulikin aivan ihanan pehmeä! Virkkasin vuorin ja päällisen yhteen kiinteillä silmukoilla, ja siihen käytin myös merinoa, jotta ei sitten seiskaveikka pääse reunastakaan pistelemään.Puikot oli nro 3 kummankin langan kanssa. Merinolanka oli ohuempaa kuin veljes, joten vuorista tuli sopivasti vähän pienempi kuin päällisestä.

Edit. Koska multa kysyttiin tämän ohjetta ja tulin sen siis kirjoittaneeksi kertaalleen, niin laitan sen nyt tähän.

Kaksinkertainen korvaläppämyssy

koko: päänympärykselle 51 cm tämä on ehkä hieman liian nafti ympäryksestä, korkeutta on riittävästi
neuletiheys ulkopuolessa 21 s = 10 cm
neuletiheys vuorissa 22,5 s = 10 cm
Langat: 7 veljestä ja Muksuaitan luomumerino
Puikot numero 3, hyvä olla sukkapuikot sekä lyhyt pyöröpuikko
Virkkuukoukku, en muista mitä numeroa käytin

Noita ylläolevia tietoja kannattaa verrata omaan lapseen ja lankojen vahvuuteen + käsialaan. Mun mielestä tähän malliin on kohtuu helppo tehdä pieniä muutoksia suuntaan tai toiseen.

Ensin tehdään korvaläpät, joiden ohje on ihan suoraan SK 9/2008 olevasta "Tytön kukkapiposta", koko 4/6 v.

Luo 6 s ja neulo tasona sileää neuletta. Lisää samalla molemmissa reunoissa joka krs 3 x 1 s ja vielä joka 2. krs 3 x 1 s. Jatka näillä 18 s:lla sileää kunnes läpän korkeus on 7 cm. Jätä silmukat odottamaan ja neulo toinen läppä samoin.

Tästä eteenpäin ohje onkin omaa sävellystäni.

Luo pyörölle 23 silmukkaa(niskaa varten), neulo toinen korvaläppä sen perään, luo 41 s(otsaa varten) ja neulo vielä toinen korvaläppä samaan rimpsuun. Yhdistä suljetuksi neuleeksi ja neulo suoraan 12,5 cm (otin tarkan mitan ). Aloita kavennukset:

Kavennukset tapahtuvat tasavälein kymmenessä kohtaa ja ne tehdään neulomalla kaksi silmukkaa yhteen. Siis neulotaan 8 o, 2 yhteen ja toistetaan tätä koko kerros loppuun. Sen jälkeen tulee kaksi välikerrosta ilman kavennuksia. Kavennukset toistuvat samoissa paikoissa niin että välisilmukat vähenevät koko ajan. Ensimmäisten viiden kavennuskerroksen jälkeen tulee 2 välikerrosta. Sen jälkeen aina 1 välikrs kunnes kavennuskohtien välistä loppuvat välisilmukat. Sen jälkeen loput silmukat kavennellaan aina vaan 2 yht, kunnes viimeisistä 5 silmukasta vedetään katkaistu lanka läpi, kiristetään ja päätellään.

Molemmat osat, vuori ja päällinen tehdään siis samalla ohjeella, mutta vuoriin käytetään ohuempaa lankaa jolloin siitä tulee pienempi. (Voisihan tällaisen pipon toki tehdä yksinkertaisenakin, jos haluaa...) Valmiit osat asetetaan päällekkäin ja virkataan kiinteillä silmukoilla alareunat yhteen. Otsan ja niskan osalta kannattaa vuorin ja päällisen reunasilmukat kohdistaa ja virkata aina yksi ks yhden reunasilmukan kohdalle. Näin tulee siisti reuna. Korvaläpissä joutuu vähän enemmän improvisoimaan, ja voi vaikka kiinnittää ensin nuppineuloilla jos reunat rullaa tai muuten karkailee. Virkkaa ensin yksi yhdistävä krs ja sitten toinen, "tasoittava" krs. Toisella kerroksella voi "sisäkaarteissa"(läppien juuressa) hypätä yhden silmukan yli jos siltä tuntuu ja "ulkokaarteissa" (läppien kärjessä) vastaavasti virkata yhden ylimääräisen jos siltä tuntuu.

Halutessaan voi toisen läpän kärjestä virkata lähtemään myös kiinnitysnauhan: (ja tämä nauhahan kannattaa muistaa tehdä siinä vaiheessa kun tekee sitä toista kerrosta lakin alareunan ympäri, tulee vähemmän pääteltäviä langanpäitä. Itse unohdin tehdä sen ja lakki on edelleen ilman kiinnitystä...) Virkkaa ketjusilmukoita niin pitkästi kuin arvioit että tarvii ulottumaan lapsen leuan alta toiseen läppään. Käänny, virkkaa ketjusilmukoihin kiinteitä silmukoita takaisinpäin. Tee 1 ks läppään(kiinnitykseksi) ja käänny taas, tee nyt nauhaan esim. 4 ks, 3 kjs (hyppää näillä vastaavasti kolmen kiinteän yli) 4 ks jne. Käänny taas päässä ja virkkaa koko krs kiinteitä takaisin, tee 1 ks läppään. Sait nauhan jossa on pitkin matkaa napinläpiä -> voi säätää sopivalle kireydelle lakin. Ompele toiseen läppään reikiin sopiva nappi.... ja äiti myssyjä puolitusinaa. Yksi myssy lisää, Mario-myssystä johdetun Punajuurimyssyn johdannainen. Ja tämä malli on nyt mun päässä mukavuudeltaan vertaansa vailla! :DLankana kirppisvillapaidasta purettua pehmeää ja aika möykkyistä villaa. Samasta paidasta sain myös vaaleamman sinistä lankaa, ja siitä tekis mieli vielä jonkunlainen versio tehdä... kun rauta on kuuma. Ohje muistiin:


- luo 90 s ja neulo niillä 2 cm sileää oikeaa ja 4 cm 1o1n resoria
- Loppu myssystä tehdään sileää oikeaa. Neulo ensin 3 krs
- lisäyskrs: 1 lisäys joka 10. silmukkaan
- jatka suoraan kunnes myssyn korkeus on 15 cm, reuna suoristettuna
- Kavennukset: aluksi *9 o, 2 yhteen*, toista *-*. Kavennukset toistuvat samoissa paikoissa tulevilla krs:lla, välisilmukat vähenevät. Välikerroksia tulee ensin 3 x 2 krs, sitten 1 välikrs kunnes välisilmukoita ei enää ole. Jäljelläolevat silmukat kavennellaan aina kaksi yhteen; viimeisistä noin 6 silmukasta vedetään katkaistu lanka läpi.

Ei kommentteja: