perjantai 3. joulukuuta 2010

Pipareita ja villapotkarit



250 g voita
100 g täysruokosokeria
1/2 dl siirappia
1 muna
1 maustemitta suolaa
1 tl kanelia, neilikkaa, inkivääriä, pomeranssia ja maustepippuria
2 tl soodaa
n. 50 g rouhittuja manteleita
n. 150 g täysjyväspelttijauhoja
200 g vehnäjauhoja, joista osa leivontaan

175-200 C

Olen etsinyt täydellistä piparireseptiä ja tämä on viimeisin yritelmä. Tämä vatkataan kuten kakkutaikina, eli ei keitellä mitään, mikä on minusta kätevää. Olen myös haarukoinut sopivaa sokerin määrää ja kokeillut korvata vehnäjauhoja jollain ravitsevammalla tavaralla.

Taikina oli hyvin murentuvaa, mutta tuli kyllä pipareistakin ihanan mureita. Inkivääri ja neilikka voisivat ehkä maistua enemmänkin, taidan seuraavalla kerralla kokeilla laittaa niitä kaksi lusikkaa. Ja olisi nämä saaneet ehkä vähän makeampia olla. Kokeilut jatkuvat, vaikkakaan ei ehkä enää tänä jouluna. Tätäkin taikinaa jäi vielä osa leipomatta.

***

Vihdoin sain valmiiksi jo keväällä aloittamani vauvan villahousut, sellaiset "vaatevillahousut" tällä kertaa. Ohje on tällaisesta vanhasta vauvaneulelehdestä, jonka nimeä en tiedä koska kannet puuttuvat.


Ostin joskus kierrätyksestä vauvakokoisen villaneuleen, jonka etumuksessa oli lähtemätön tahra. Arvelin, ettei kukaan puseroa enää sellaisenaan pitäisi, joten ostin sen purettavaksi - lanka oli ohutta ja pehmeää villaa. Imelän vaaleanpunaista. Kun aloin suunnitella näitä housuja, valitsin suppeasta Kool Aid -varastostani värejä joilla arvelin vaaleanpunaisen taittuvan vähän uniseximmäksi. En enää muista tarkkaan mitä värejä ja montako pussia, mutta langasta tuli punaoranssia. Ajattelin että saa kelvata, kun oli inspiraatio ja piti heti päästä aloittamaan. Ja kyllä, tyttöä arvelin odottavani.


Housujen koko 3 kk, ja nyt juuri nuo ajattelin käyttöön ottaakin. Vähän on lahkeet makkaralla mutta ei haittaa.

2 kommenttia:

AnniP kirjoitti...

Herkun näköisiä pipareita! Meillä tehtiin tänä vuonna taikina vallan ruissihtijauhosta ja tuli hyviä mutta mausteita olisi niissäkin kaivattu enemmän. Varmaan piparimausteet vuodessa menettävät ytyään, pitäisi aina muistaa lisätä annostusta.

Emma kirjoitti...

Hyvännäköisiä pipareita, ja herkullisen väriset villahousut :)