sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Michelin-housut

Vihdoin sain aikaiseksi viimeistellä itselleni toppahousut. Juuri sopivasti kun kovat pakkasetkin loppuivat... uusia odotellessa. Ja nämä toppahousuthan ovat lojuneet ompeluhuoneen lattialla keskeneräisinä noin kaksi kuukautta tai sinne päin. *nolo* Niinkin paljon oli tekemättä kuin pujottaa nyöri vyötärölle ja päärmätä lahkeensuut. *2 x nolo* Kai mulla oli fiilis että sitä tekemistä olis enempikin, tai että se olis jotain überhankalaa...

Housut on siis tehty kaavalla, joka löytyy Suuri Käsityölehdestä nro 2/99, ja samaisella kaavalla tein itselleni aikoinaan tuulihousut, jotka ovatkin olleet käytössä kaikki syksyt-talvet-keväät nyt noin 8-10 vuoden ajan. :) Mahtuivat jopa raskaanaollessa. Kohtalaisen käyttökelpoinen malli siis, ja nyt sain aikaiseksi tehdä rinnalle paksumman version, niin on pakkasella kätevät pukea kun ei tarvi erillisiä välihousuja. Sanottakoon tässä, että samalla kun tein näitä omiani, niin siinä rinnalla valmistui siskolle joululahjaksi tuulihousut samalla mallilla mutta pienempää kokoa. Mutta niistä mulla ei ole edelleenkään kuvatuksia, joten postailen ne sitten joskus aikanaan.
Nyt kuvia. Yleiskuva housuista:



















Päälliskangas on Luhdan jotain laminoitua juttua, jota tilasin joskus Kangastukusta 2-laatuisena. Taisi olla niin että suunnittelin siitä toppavaatetta lapsosille, mutta tekemättä jäi kuitenkin. (Väri on hyvin tummanruskea - en tiedä miten se noista kuvista välittyy...) Kankaan kanssa yhdessä tilasin myös lämpövanua, ja senkin käytin nyt näihin omiin housuihini sitten. Vuorina on yläosassa collegea ja lahkeissa liukasta vuorikangasta. Nämäkin molemmat löytyi omista jemmoista, joskus johonkin muuhun tarkoitukseen tullut hommattua...

Tässä kuvassa näkyy collegevuori.















En tuota mintunvihreää ole osannut mihinkään muuhun käyttää, ja nyt sitten pääsi tässä hyötykäyttöön. Ei minusta näytä edes yhtään pahalta tuon tummanruskean rinnalla. Mies tosin siinä vaiheessa katsoi pitkään, kun leikkelin sitä olohuoneen lattialla ja sanoin että itselleni teen. En nähnyt tarpeelliseksi tarkentaa että vuoriksi tulee vaan, eikä sen näkyvämpään käyttöön... X)

Samassa kuvassa näkynee myös, että housuissa on sivutaskut, tuollaiset perus-vinot. Niissä on sisäpuolella samaa punaista vuorikangasta kuin lahkeissa:















Housujen vyötäröllä on kaksi kuminauhaa kujissaan, ja välissä nyöri. Ostin näihin oranssia nyöriä kun lahkeeseen laitoin oranssista heijastinkankaasta kolmioita, ajattelin että sopii yhteen... Vyötärökaitaleen kanssa sain säätää aikalailla, sillä alunperin siihen piti tulla reikäniitit nyöriä varten. Mulla oli tallessa niitä samoja niittejä, mitä käytin silloin aikoinaan niihin tuulihousuihini. Jotenkin en vaan enää saanut niitä iskettyä kiinni - en tiedä puuttuiko mulla sittenkin jotain osia niistä. Jouduin sitten kehittämään erilaisen systeemin nyöriä varten. Ompelin vyötärökaitaleen keskieteen erillisen pikku pätkän, niin että sen saumakohtiin sain jätettyä aukot nyörille. Mulla tuli tässä joku laskuvirhe, ja siitä keskipätkästä tuli pitempi kuin oli tarkoitus... mutta ihan hyvä tuo vyötärö on kuitenkin. Nyöriä vaan oli hankala pujottaa, sillä kuja oli liian kapea. Ei liian kapea nyörille, mutta jotta sain nyörin pysymään hakaneulassa, jouduin tekemään siihen ensin solmun, ja sille solmulle se kuja oli ahdas. ;) Muutenkin laminoidusta kankaasta tehtyyn kujaan hakaneulalla pujottaminen on vähän mitä on...

Lahkeensuihin ompelin vain päärmeet. Alunperin ajatuksena oli laittaa niihin kiristettävää kuminyöriä, mutta totesin sitten ettei sellaiselle ole oikein mitään tarvetta. Lahkeet ovat pituudeltaan aika justiin, joten eivät suorinakaan varmaan jää kengän alle. Lisäksi housista tuli niin paksut, että jos kiristäisin lahkeensuut, niin... joopa joo. Muutenkin jo näytän näissä housuissa ihan keski-ikäiseltä perhepäivähoitajalta, katsokaa vaikka:



















Housut ovat kyllä oikein hyvän tuntuiset ja lämpimät ja siistit, ei siinä mitään. Mutta nyt näitä kuvia katsoessa harmittaa, etten älynnyt vähän "ajanmukaistaa" sitä vanhaa kaavaa: lahkeisiin olisi pieni levennys voinut tehdä terää ja antaa nuorekkaampaa ilmettä. Toinen harmituksen aihe on se, etten älynnyt leikata vuoria ja vanua pienemmäksi kuin päälikangasta. Se olisi vähentänyt tuota michelin-efektiä, mikä noissa nyt näkyy. Joo, oppia ikä kaikki.

1 kommentti:

Helmi kirjoitti...

Tahtoo mammuttiliivin! Aivan ihana malli, teet kyllä tommosta!
Michelin-Pilvi xD
P.S. Ne sinun soijapalat sai rakastavan kodin.