torstai 22. tammikuuta 2009

Juustoinen juurespaistos ja sämpylöitä

Sain siskolta tällaisen kirjan















ja se antoikin mukavasti uutta intoa arkiseen ruuanlaittoon. Kirjassa on parasta ehkä se, että reseptien ainekset ovat sellaista Valintatalo-tasoa. Tai jopa Siwa-tasoa. Aika paljon kirjassa on kyllä ihan liharuokia, ja kanaa, ja liemikuutioilla höystettyä, ja sellaisia ei niin usein huvita laittaa. Onneksi seassa on myös kivoja ja simppeleitä kasvisruokia, ja jopa "oikeaan" kalaan perustuvia reseptejä sekä monissa on ihan perus kunnon mausteet kuutioiden ja fondien sijasta.


Tänään kokeilin Juustoista juurespaistosta:

3-4 porkkanaa
3 perunaa
1 palsternakka
1 nauris
1 sipuli

Nämä suikaloidaan tai raastetaan vuokaan. Päälle tehdään juustokastike:

2 rkl rasvaa
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 l maitoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl kirveliä
2 dl juustoraastetta

Uunissa noin tunti kunnes juurekset ovat kypsiä.

Mulla ei ollut naurista eikä palsternakkaa, ja sipulia en tohtinut laittaa ettei lapset nirsoilis sen takia. Laitoin perunaa, porkkanaa ja broccoli mixiä pakasteesta (sitä lisäsin vasta siinä vaiheessa kun per + por oli lähes kypsiä). Juustokastikketta tuntui olevan vähäskösti, joten hulautin vuokaan vielä yhden purkin soijakermaa ja aurajuustonrippeet. Näin sain täyden kakkupohjavuokallisen, jonka paistoin n. 200-asteisessa leivinuunissa.















Se oli hyvää!















Teen toistekin ja sitten laitan vain oikeita juureksia.


Samalla leivinuunin lämmityksellä paistoin myös sämpylöitä. Pitkästä aikaa tuli hyviä sämpylöitä niin, että reseptikin on tiedossa ja toistettavissa (s.o. näitä en tehnyt puuronjämistä). Ja taikinakin oli uskomattoman helppo leipoa.

Muistiin vastaisen varalle:

1/2 l kaurajuomaa
Teema-mukillinen spelttirouhetta ja toinen mukillinen puoliksi vehnäleseitä ja puoliksi kvinoahiutaleita (rouhe ja muut nesteeseen turpoamaan joksikin aikaa ennen taikinan tekoa)
1 (reilu) tl ruususuolaa
n. 1 rkl täyssokeria
1 pss kuivahiivaa
7 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

2 kommenttia:

Helmi kirjoitti...

Jee, hyvä että kirjasta on iloa! Sämpylät on loppu, ja ootanki innolla sunnuntaita, jolloin ejdin leipomaan. Vois melkein kokeilla näitä sinun sämpyjä. Hyvältä nimittäin kuulostaa!

Helmi kirjoitti...

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/naissa-ammateissa-riittaa-tulevaisuudessa-toita