maanantai 14. syyskuuta 2009

Kun vauvattaa

Keräsin yhteen postaukseen pitemmän ajan vaippa-askarteluja, ja pari vaatettakin mitä on tullut tehtyä vauvakuumeen kourissa.

Ensin setti nepparivaippoja, jotka poikivat oikeastaan siitä kun aiemmin tein valmiiksi sen yhden kauan marinoituneen muumivaipan. Siitä tuli niin söpönen, että kun löysin sattumalta kyseisen kaavankin, niin pitihän niitä leikellä lisää ihan sarjana. Kaava on Suuri Käsityölehden vanhemmasta (1/05) S-kokoisesta kaavasta vähän muokattu, ja havaittiin hyväksi Aavan pikkuvauva-aikaan. Lisäsin nyt vain vähän lisää röyhelövaraa lahkeensuihin ja muutin kiinnityksen neppareille.

Kuvassa ylinnä oleva froteepintainen vaippa ei 'kuulu joukkoon', se on taas yksi sarjassamme hyvin marinoituja tekeleitä. Vaipan sisäflanellin imuosineen olen tehnyt jo Linnean vauva-aikana, eli joskus silloin kun tuo edellä mainittu SK vaippakaavoineenkin on ollut uusi. Se flanelli vain osoittautui silloin väriäpäästäväksi tapaukseksi, minkä vuoksi en uskaltanut sitä vaipaksi asti ommellakaan. Myöhemmin kyllä liottelin siitä liiat värit pois ja suoritin vieläpä testipesunkin värjäämättömyyden varmistamiseksi, mutta valmiiksi sain sen vasta nyt tähän aaltoon. Leikkasin pääliskankaaksi siis froteesta, jolloin sain vaipasta näpsyllä kiinnittyvän. Koko varmaan M, mutta pieneni hieman kun ompelin kuminauhat röyhelömäisesti, mikä ei kuulunut alkuperäiseen suunnitelmaan. Aika samankokoinen noiden ässien kanssa.

Materiaaleista muutama sana. Hauskan vihreät vaipat on tehty jonkinlaisesta tyynynpäällisestä, jonka löysin Kierrätyskeskuksesta. Kangas on kuin puoliksi froteeta - nukkaiset kohdat muodostavat ruudutuksen. Alunperin ajattelin näistäkin näpsyvaippoja, mutta ei näpsy sitten tuohon materiaaliin ottanutkaan. Sisäpintoina trikoo+flanelli ja bambupuuvillacollege. Pallovaipan päällinen on Huutiksesta ostettua collegea, jota mulla on vielä aika julmettu pala jäljellä. Ihana kangas mutta kovin nihkeästi olen sitä mihinkään keksinyt käyttää. :? Sisäpintana tässä vaipassa fleece. Mintunvihreä pikkusydänvaippa on päältä flanellia ja sisältä vohvelikangasta. Sydänflanellin ostin kirpparilta pyjaman muodossa, kun oli niin ihana kangas nimenomaan vaippatarkoitukseen. Pyjamatakin vasta pistin lihoiksi, housut otin toistaiseksi omaan käyttöön... Vaipoissa on kiinteänä imuna jos mitäkin jämäpaloja. Pariin vaippaan päätyi imuksi vanha pötkömallinen lisäimu. Vain pallocollege ja bambupuuvilla siis uusia kankaita, muut kierrätystä.

Koska nämä olivat ensimmäiset tekemäni nepparivaipat, en aluksi oikein tiennyt, miten ne nepittäisin. Kolmeen vaippaan laitoin nepit aika reiluin välein, kunnes tajusin, että tuolla tavalla noita uloimmaisia neppejä ei luultavasti ikinä tarvita. Neljännen nepitin sitten vähän tiuhempaan, mikä vaikutti pätevämmältä tavalta.


Ostin kesällä Kierrätyskeskuksesta vanhoja Käsityökerho-vuosikertoja kansioissaan 2 e/kpl. Kolme vuosikertaa 70-luvulta ja yksi 80-luvun puolelta. Viihdyttävää selattavaa ja kivoja ideoita pitkäksi aikaa. Jostakin lehdestä bongasin sitten pikkuvauvan housukaavan, joissa oli takakappaleeseen integroitu haarakiila. En ole ennen sen tyyppisellä kaavalla ommellut, joten halusin kokeilla. Piirsin kaavan haalarimalliseen housuun ja kankaaksi löytyi SPR:n kesävaatehalvennuksesta mukaan lähtenyt nuorisokokoinen naruolkaintoppi. Oikein siistiä ja hyvää ribbitrikoota, josta riitti juuri ja juuri pieniin potkareihin.

Koko 0-3 kk, vastannee ihan hyvin sitä. Haarakiila oli aika suipon mallinen edestä ja sellaisena vaikea ommella paikalleen siististi - olisi toiminut paremmin puvussa johon tulee eteen vetoketju (lehdessä olikin ohje myös sellaiseen). Kaava oli avolahkeisille housuille, mutta koska en saanut topinjämistä mitenkään päin leikattua tarpeeksi pitkiä paloja lahkeensuuresoreiksi, leikkasin niihin sitten jalkaterät. Tulikin ihan pätevän oloiset. Olkaimiin sain materiaalin kun purkasin topista reunakanttaukset ja naruolkaimet auki ja ompelin aina kaksi kaitaleenpätkää päällekkäin. Olkaimissa on kaksi eri säätöä.


Eteen halusin laittaa jonkin merkin ja löysin sitten irtiratkottujen vaatelappujeni kasasta tuollaisen. Värit ovat sopivat ja koska pikkuvauvoja täytyy aika useasti 'tsekata', niin ihan osuva on viestikin minusta. :P Siinä alla luki Lindex mutta käänsin sen piiloon jottei ko. firma saisi aiheetonta mainosta. ;)


Toisetkin potkarit olen tehnyt. Nämä syntyivät viime yönä kapeasta trikoonjämästä, josta ei enää oikein mitään muuta keksinyt (seli seli). Sitä jäi vielä sellaiset palaset, että pienen myssynkin voisi saada tehtyä.


Eikä tässä vielä kaikki. Ompeluhuonetta järjestellessä jostain läjästä esiin pyörähti taas yksi joskus-leikattu vaippakappale. Ottobren kaava ja isoin koko. Leikkasin tarvittavat lisäosat ja ompelin valmiiksi, mikäs siinä. Päällä flanelli, välissä vankka puolipellava ja sisällä coolmax. Sisätäyttö, jossa kuvatessa sisällä pikkuharso. Tähänkin laitoin nyt sitten nepparit.


Vaippa on tosiaan ihan taaperokokoinen, lukeekohan kaavassa muistaakseni senttikoko 86/92, ja tällaisia oli Aavalla ihan viimeisten aikojen yövaippoina. Ajattelin laittaa tämän Huuto.nettiin, koska ei liene mitään järkeä säästää näin isoa vaippaa vauvalle, josta ei ole tietoakaan vielä.

Samassa kuvassa neljä sidettä, jotka leikkelin Nasu-flanellin jämistä. Taustoina fleeceä, kahdessä tummanruskeaa vanhasta pipostani ja kahdessa luonnonvalkoista vaippajämistä. Nepitkin oikein sävy sävyyn. Malli oma vanha, jonka kehitin saumurittomalla aikakaudella... mutta joka on paras minkä tiedän. Nämä on nyt sitten itselle vähän sellaista luksusta ja piristystä - ja toisaalta toiveissa koko ajan että jospa näitä ei vaikka ihan heti tarviskaan.

2 kommenttia:

AnniP kirjoitti...

Sulosia vaippoja, varsinkin nuo vihreät. Ja puolipotkarit on huippuhienot!

Pia Tuononen kirjoitti...

Ihana idea tuo "Check me" !;-)