tiistai 7. huhtikuuta 2009

Selvää liilasta flanellimekosta

Pääsin viime perjantaina pitkästä aikaa Kierrätyskeskukseen viemään turhaa kampetta ja penkomaan uutta tilalle. :P Hauskaa. Ajattelin ensin että postaan löydöksiäni, mutta ne hajaantuivat sitten mikä mihinkin osoitteeseen suoraan kasseista, ja samapa se. Mutta paljon matskua kyllä tarttui taas mukaan ompeluksia varten, ja niistä lisää sitten sitä mukaa kun/jos jotain valmistuu. Tässä ensimmäisen uhrin kohtalo leviteltynä.

Liila kuviollinen flanellimekko näytti lastenvaatepuolella sellaiselta ettei sitä kukaan sellaisenaan käyttöön huoli. Mikä lie ysärikummajainen - oli sitä kuitenkin joskus käytetty päätellen kankaan lievistä haalistumista ja nyppyisyydestä. Kivan paksua flanellia, ja korjasin sen talteen sillä mielin että teen siitä meille lisää kestolappuja vessaan - niitä kun on edelleen liian vähän.

Kun ratkoin mekkoa lihoiksi, totesin että helmassa on kangasta aika yllättävänkin paljon, ja että siitähän riittäisi jopa pieniin vaippoihin. En voinut vastustaa. Leikkasin yhden S-kokoisen Käsityölehden vanhemmalla kaavalla, ja toisen samalla kaavalla millä tein mm. täällä esitellyt pikkuvaipat.

Lopuista paloista tein niitä vessalappuja, ja sen jälkeen tilkuista vielä naamanpesulappuja. Harvoin tulee näin tehokkaasti hyödynnettyä kerralla kaikki osat jostain vanhasta vaatteesta, mutta nyt huvitti tehdä 'selvää jälkeä'. Osin siksi etten kaipaa enää yhtään ylimääräisiä tilkkuja komeron täytteeksi, ja osin koska laitoin saumuriin näitä flanellitöitä varten erityisen yhdistelmän liilaa ja valkoista lankaa, enkä usko että ihan heti noita liiloja lankoja mihinkään muuhun tarvin. Joo olen aika tarkka langanväreistä, jopa lippulappujenkin kanssa. :)


Naamanpesulapuissa on kaikissa toinen puoli sitä flanellia, ja toiselle puolelle kaivelin vanhoista tilkuistani sopivia paloja. Löytyy vohvelikangasta, hamppupellavacollegea ja vahvaa puolipellavaista kangasta. Joissakin on välikerroksena ohuempaa flanellia tai harsoa. Meillä on kovassa käytössä tällaiset laput, mutta välttämättä uusia ei olis tarvittu. Ajattelinkin pistää nämä käyttämättöminä talteen jos joskus myöhemmin tarvii uusia, tai jos vaikka joku muu haluaisi/tarvisi.

Kuva vaippojen sisäpuolista - nämä ovat siis läppämallisia sisävaippoja.


Molemmissa on sisäpinta valkeaa vohvelikangasta omasta vanhasta kylpytakista. Isompaan vaippaan sain kiinteää imua yhdestä vanhasta, Linnealle aikoinaan tehdystä, ihan susirumasta ja muutenkin huonosta vaipasta. Läppä on samaa valkeaa vohvelikangasta, 3 krs, ja se sattui mulla olemaan valmiina, kun tein sen joskus johonkin muuhun vaippaan, mutta ei käytössä ollutkaan hyvä siinä. Vähän vaan lyhensin niin sopi tosi hyvin nyt tuohon. Pienemmän vaipan imut ja läppä on sekalaisista jämätilkuista saksittu. Läpän päälipinta on polyestermokkaa.
Ihanat vaippulit, ja niin hauska niitä oli taas ommella. Voi nenä.

1 kommentti:

Ouppa kirjoitti...

Aika tehokas tuhoaminen! Minäkin tuhosin vuosi sitten kirpparilta löytyneen pyjaman paidan nenäliinoiksi ja kaikista pienemmistä tilkuista väänsin ripustuslenkkejä pyyhkeisiin ja taisin mä jonkun pyyhkeen kantatakin sillä kankaalla.

Mä oon miettiny että kehtaisko antaa noita naamanpesulappuja muillekin, kun niihin menis hyvin kaikista pienimmät flanellipalat ja ei niitä ite nyt niin kovin montaa tartte.